Нови сапун - Купина и ванила

Ни сама не могу да поверујем да је прошло четири недеље од последњег поста. Мени се чини као да је јуче било. Да не гњавим нашироко сада, али ево, рећи ћу вам главне разлоге за овако дуго одсуство. Као прво, дипломирала сам. Друго, пуно сам радила како бих отплатила школарину. Tреће, имала сам неколико аудиција за које се надам да ће уродити плодом, а под плодом подразумевам плаћени посао што би по нашки рекли - у струци. И чеврто, коначно сам званично кренула на курс холандског.


Не само да нисам писала овде, већ сам затајила и на осталим блоговима, Инстаграму и форумима. Једноставно није било друге. Као шлаг на торти, мој већ ионако полураспаднути телефон се распао сасвим, те сам тако последњих пар дана без телефона, што аутоматски подразумева и без интернета готово по цели дан. Да знате и да није тако лоше, ионако су ме ужасно стресирале поруке и недоложни мејлови на које увек под хитно треба одговорити. Добро ми је дошао овај мини silence detox.

Купина-ванила илити њам-њам сапун!
Хтела бих данас да напишем пар речи о новом сапуну којег сте вероватно већ срели на Фејсбуку уколико сте фан SenMiSoaps странице. Не знам зашто нисам раније испробала ову мирисну комбинацију. Ваљда због тога што ја сама нисам неки љубитељ мириса и укуса ваниле. Међутим, ова комбинација купина & ванила је поприлично популарна диљем планете међу indie сапунџијама и њиховим муштеријама. А и сама сам приметила да ми људи све чешће траже неки сапун са ванилом, па рекох хајде да пробам нешто за шта постоје шансе да се и мени допадне.

У ствари, нисам ја баш против ваниле, и нисам једна од оних који су 'алергични' на неки мирис, већ је проблем сасвим једне друге природе. Мирисно уље ваниле је нешто као свети грал сапунџија. Високи садржај ванилина чини да сапун неминовно потамни пре или касније, а најчешће пре. Сећате се Lemon Cake сапуна? У доњем слоју користила сам једно од таквих мирисних уља и на фотографијама се одлично види колико је сапун због тога потамне. Што је мирис вернији ванили, то ће боја бити тамнија. Из ове чињенице изводе се два најчешћа проблема/питања. Колико људи је у стању да повеже браон боју са ванилом? Колико је могуће визуелно манипулисати сапуном и учинити га допадљивим. Јер, браон боја вам нуди отприлике шансе само да је евентуално изнијансирате. Постоји једно добро решење, а то је додавање одређеног стабилизатора. Тај стабилизатор је за почетак прилично скупљи од самог мирисног уља а користи се у једнаким пропорцијама. Дакле, у самом старту суочена сам са знатно вишим трошком који би диктирао и знатно вишу цену готовог производа, а то је нешто на шта нисам спремна.


Дакле, из свих ових горе побројаних разлога, дуго сам одолевала захтевима за сапунима са мирисом ваниле, али пошто сам до сада изиграла већину својих крајње себичних жеља, одлучила сам се коначно да додам линији и један ваниласт сапун. Они међу вама који су заклети фанатици за ванилом, можда неће бити у потпуности срећни овом комбинацијом, али ће вам се скоро загарантовано допасти. Ово је једна од оних комбинација које не могу да омаше, прави crowd pleaser. Како заправо мирише питате се? Рецимо да седите негде у двориштанцету иза куће на селу, на паклених 40 степени, са отвореном кутијом сладоледа ваниле на столу и теглом џема од купина у једној руци. У другој руци држите кашику, не, не кашичицу, него кашику којом без стида захватате позамашан део целокупног садржаја тегле, и великодушно филујете сладолед испред себе. И брига вас је баш за калорије кад је укус светски а свеукупан угођај декадентно сласан. Е тако мирише овај сапун, али изистински.


Имам само неколико комада овог сапуна, и то у увијених у један од мојих омиљених рецепта са ши бутером и обиљем маслиновог уља између осталих избалансираних skin loving биљних уља.

Поред овог новог сапуна, полако пуним батерије, скицирам нове идеје за сапуне, истражујем (вазда) о састојцима, и скупљам парице да наручим... па како да вам кажем - још уља. И мирисних уља, и боја... и. Ма нема лека за мене! Када сам тек почињала са овим хобијем, на неколико места порчитала сам констатције искусних сапунџија како се готово увек испостави да кад аједанпут направите ваш први сапун, аутоматски постајете доживотни зависник. У мом случају то је признајем, 1001 % тачно. Има доста састојака које желим да испробам, тако да ћу се у наредних пар месеци концентрисати на мање туре од по 5-6 сапуна. Јуче сам наручила један позамашан контигент уља, тако да само могу да вам обећам више изненађења и вероватно - редовније постовање.
Следећи пост: Поморанџа & љута папричица

10 коментара

  1. I podigoh obrvu na kraju za tu ljutu papričicu!
    A vanila kažeš?:) Pojma nisam imala da tako potamni, ali meni to recimo ne bi bilo važno, tek ne bi kada bih ga pomirisala i upotrebila.
    Jedva čekam sledeće rezultate!
    A ovaj novajlija divno izgleda,naročito na drugoj fotografiji; mada me ta kupina nešto ne privlači..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja jedva čekam da postujem i pišem češće! Doći će na red i ta hard core vanila, kad još malo izgustiram ove moje cvetno-citrusne drugare.

      Избриши
  2. Prvo čestitam na diplomiranju! Verujem da je bilo naporno ali jedno veliko poglavlje je završeno, sad možeš polako dalje... A što se sapuna tiče baš je pravi SenMi. Lepe, jasne, kontrastne boje gde miris samo nadopunjuje njihov lep izgled. Mislim da je ovo sapun za sve sezone! Super ti je odluka da smanjiš ture sapuna! Brže ćeš testirati i isprobavati različite kombinacije na radost svih nas: potrošača i čitaoca ovog bloga!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. HVala Goco, Vi me uvek obradujete ovako laskavim komentarima, sva se postidim. :) Čekam ova nova ulja kao ozebao sunce, valjde neće kao prošli put, putovati tri nedelje.

      Избриши
  3. Stvarno si inspiracija za nas ostale smrtnike! Čestitam na diplomiranju! Nadam se da ćeš makar malo moći da odahneš i da se odmoriš. Što se tiče sapuna izgleda fantastično! I da znaš ovo nije lako čitati na prazan stomak! Idem sad da se počastim jednim sladoledom. Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hahah baš si me nasmejala. I ja sam samo smrtnik sa sapunskom opsesijom doduše. :) Inače nema odmora opet ovog leta, nažalost, yato se radujem novim eksperimentima. Sapunjanje mi dođe kao predah.

      Избриши
  4. Čestitam na diplomiranju! :)

    Joj, kad si opisivala miris ovog sapuna, bale su mi krenule! :D
    Obožavam vanilu, a i kupine, tako da bih ja ovaj sapun verovatno pojela! xD

    ОдговориИзбриши
  5. Njam-njam,divno izgleda! Moj novi tvoj favorit!
    Hooray,čekam moju blackberry vanillu, toliko je popularna u svetu,prosto ne mogu da dočekam da omirišem za čim to luduje ceo sapundžijski svet!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskrena da budem, ja ne vidim oko čega se tolika frka diže, ali opet, ja nikad nisam bila zaljubljenik u te 'fruity' mirise što je valjda presudno.

      Избриши