Уради сам - Bath Creamers

Судећи по посећености постова у рубрици уради сам, закључила сам да сте заинтересовани да видите још bath and body пројеката. Ко ме прати н Фејсбуку или Твитеру, вероватно је већ видео фотографије неких новитета о којима до сада није било речи. Зима је тако савршено доба за купке, да сам за пар недеља направила неколико различитих врста купки.  Већ сам поставила рецепт за Таблете за купање, а овог пута делим рецепт за бомбе за купање. Не морате више да трошите стотине динара у помодним радњама, направите их сами!

Опрема и материјал
Опрема:


  • 1 већа чинија
  • 1 ватростална мерица (или шерпица од нерђајућег челика)
  • кафнеа кашичица или пипета
  • пластична дводелна модла (некада се дечије џиџа-биџе или мали украси за јелку продају у оваквим дводелним кутијицама које можете искористити као модле; ова моја је у облику срца)
  • 1 мала цедиљка
  • 1 ручна мутилица за јаја
  • дигитална кухињска вага


Материјал:


  • 350 гр соде бикарбоне
  • 125 гр лимунтуса
  • 20 гр какао бутер
  • 20 гр ши (карите) бутера
  • 15 гр уља слатког бадема
  • 2 прстохвата сушених латица цвета невена
  • 10 капи етеричног уља рузмарина *


*Молим вас будите веома пажљиви приликом употребе етеричних уља јер она имају веома снажно дејство на људски организам. Не стављајте више од назначене мере и не корстие никако производе са етричним уљима уколико сте у другом стању!

Време припреме - око 40 минута

Поступак:

Не морам посебно да напомињем да посуђе које ћете користити треба да буде чисто и суво.  Одмерите соду бикарбону у чинији.

Сода бикарбона у чинији
Уколико се поткраде која громуљица, препоручујем да просејете соду кроз цедиљку. Накапајте етерично уље рузмарина у смешу и промешајте.

Мешамо соду, лимунтус и етерично уље...

Затим, одмерите лимунтус и додајте соди. Добро промешајте мутилицом. Ако немате мутилицу као што је ова на фотографији, можете промешати смешу прстима. Додајте латице невена и опет промешајте.

Додајемо латице невена...

Мешамо...
У ватросталној посуди одмерите какао, ши бутер и уље слатког бадема. Истопите у периодима од по 30 секунди у микроталасној пећници. Будите пажљиви када вадите посуду, биће врућа! Уколико немате микроталасну, користите шерпицу од нерђајућег челика и истопите бутере на слабој ватри или на пари.

Бутери и уље бадема спремни за топљење
Када су се бутери истопили, промешајте их лагано и успите у мешавину соде и лимунтуса са латицама невена.
Додајемо истопљено уље и бутере...
У овом тренутку није више нужно користит ову мутилицу, можете слободно све мешати и изгњечити прстима.

Мешамо шаком и прстима...
Сједините смешу руком. Требало би да буде густине отприлике као влажан песак. Уколико нисте постигли ову густину, можете додати још око 10 гр истопљеног бутера по жељи.

Жељена густина
Када сте све сјединили, узмите један део модле и њиме слободно захватите смешу из посуде. Урадите исто и са другим делом модле. Идеално би било да су обе половине мало препуњене. Ово све радите изнад посуде где вам је смеша како бисте избегли претерани неред.

Полако спајамо обе половине модле...
Затим притисните обе половине једну на другу благо их ротирајући лево-десно. Када су се ивице спојиле, још једном снажно притисните обе половине и прстом одстарните вишак смеше уз ивицу модле.
Притискамо модлу

Уклањамо вишак...
Држите модлу спојену десетак секунди, а онда полако без наглих покрета, одвојте прво горњу половину па онда и доњу.

Стискамо модлу...

Полако одстрањујемо једну половину...


Положите бомбицу на тањир. Уколико вам се бомбица распадне приликом одвајања од модле, немојте се обесхрабрити и покушајте поново.

Готова срцуленца (и једно полу срце)
Када сте завршили, тањира на коме су бомбице ставите у фрижидер на 15 до 20 минута. Након тога, готови сте. Пошто их нећете све употребити одједном, спакујте их у теглу и чврсто затворите. Изгледају веома декоративно у купатлу. Ако вам преостане мало смеше, и њу можете искористити као прашак за купање.

Остатак

Употреба:

У каду пуну воде, једностабно бућните једну бомбицу/срцуленце и гледајте како се полако раствара ослобађајући арому и цветове. После тога - уживанција! Предлажем да кад сте већ одлучили да се почастите краљевском купком, употребите и пилинг који можете такође брзо направити, а након купања. почастите кожу масажом за природним масажером којег сте направили. С обзиром да овај рецепт не садржи агенсе који праве и стабилизују пену, немојте очекивати да ће ваша бомбица пенити, али свеједно ћете уживати, то је сигурно.

После купања када неће бити толико клизава као након таблета за купање, али опет опрез није на одмет.

Ово је фотографија срца која сам направила пре пар недеља. Користила сам силикатни прах као боју, ружине латице као декорацију а мирис је мешавина руже, пачулија и сандаловине.


12 коментара

  1. I love your DIY recipes! These bath treats are lovely. I made your bath melts and my family loved them. Now I will try these beautiful bath creamers with cocoa butter, shea, and sweet almond oil, yummy ! Please tell me what is LIMUNTUS? Is it citric acid? Thank you for your fun recipes. Your etsy shop is wonderful, full of awesome products!
    Anna

    ОдговориИзбриши
  2. Ne izgleda baš toliko komplikovano. Zašto da ne, za praznike pravim svoj prvi sapun. :-D i pisaću o njemu. :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I nije komplikovano, a prilično je efektno.
      Što se tiče sapuna, ne znam da li si videla na blogu, ja sam postavila detaljno uputstvo i dobar početnički recept. Pregledaj ove postove:
      Deo 1: Bezbednosne instrukcije
      http://senmisoaps.blogspot.nl/2011/06/1.html
      Deo 2: Sastojci i procedura
      http://www.senmisoaps.blogspot.nl/2011/11/2.html
      Deo 3: Sečenje i skladištenje
      http://senmisoaps.blogspot.nl/2011/11/3.html

      Srećno!

      Избриши
  3. Ma, mnogo mi se dopadaju ovi recepti i tvoji sapuni, ali me lenjost sprečava da se malo ponovim:)
    I uvek imam jednu nepoznatu u receptima, pa odustanem. Moooram to promeniti!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iva, mali je korak od jednog crafty hobija do drugog, i dk trepneš obuzme te stvaralačka groznica i više ne znaš šta bi pre! Pazi, sapunjanje je opasno zarazno. :)

      Избриши
  4. Great recipe and tutorial...thanks for sharing this Ksenija!

    ОдговориИзбриши
  5. Stvarno su ti super ispala ova Bath Creamers srca! Verujem da su pravi uzitak zatelo u ovo zimsko hladno vreme... Hvala za ideju i detaljnu instrukciju.

    ОдговориИзбриши