Уради сам - Таблете за купање

Ево још једног поста у серијалу ''Уради сам''. Пошто нам се полако али сигурно, зима неумитно примиче, ред је да се почастимо једним краљевским третманом. Мене некако зима увек подстиче на дуге ароматичне купке у кади, те сам осмислила један једноставан рецепт за уљане таблете за купање. Ово може бити савршен повод за поподне проведено са пријатељицама, уз сласне залогаје у кухињи праћене crafty пројектом од кога свака може да понесе по комадић са собом.

За 5 луксузних таблета за купање потребно нам је:

Опрема:

кухињска вага
силиконски плех за мафине
мала цедиљка
ваторостална посуда *
микроталасна пећница *
ренде
кашика
* Уколико немате ватросталну посуду и микроталасну пећницу, узмите две шерпице од нерђајућег челика..

Материјал:

100 гр соде бикарбоне
50 гр нерафинисаног какао бутера
2 кафене кашичице козјег млека у праху
10 капи етеричног уља лаванде
сушени пупољци лаванде (по жељи)

Време припреме - око 60 минута, укључује:
  • припрему радног простора
  • израду
  • паковање


Опрема и материјал
Да почнемо. Одмерите и изрендајте какао бутер на ситном рендету. Можете рендати и на мало крупнијем, али запамтите што је ситније рендано, пре ће се растопити. Пренесите рендани бутер у ватросталну посуду. Убаците је у микроталасну пећницу и укључите је на 30 секунди. Ако се после овог времена не растопи сав бутер, поновите 30 секунди. Немојте одмах наместити један минут, јер ће се бутер прегрејати што касније утиче на равномерну кристализацију приликом хлађења. Будите пажљиви док вадите посуду из микроталасне, препоручујем вам да је ухватите преко крпе да се не бисте опекли. Уколико користите шерпице, истопите какао бутер на пари као што бисдте топили чоколаду за колаче.

Ситно рендани какао бутер
Када сте истопили бутер, одмерите соду бикарбону и умешајте лагано у растопљени бутер.

Сода бикарбона
Сода бикарбона због своје способности да скупља влагу, може бити мало гранулирана. Да бисте се отарасили громуљица, просејте је кроз малу цедиљку. Притисните громуљице  задњним делом кафене кашичице да би се лакше раствориле.

Додајте натпис
Затим убаците једну супену кашику млека у праху и добро промешајте да се све сједини. Исто ваши као и за соду бкарбону, ако је млеко мало громуљичаво, просејте га. Овде сам користила козје млеко у праху, али ви мошете употребити било које. За вегански производ, користите сојино млеко.

Додајемо млеко у праху у растопљени какао бутер
На самом крају, накапајте 15 капи етеричног уља лаванде и добро промешајте. У овом тренутку, смеша би требало још увек да буде у колико-толико течном стању. Сада је време за сипање у модлу.
Додајемо етерично уље лаванде
Нажалост, ја овде нисам могла да фотографишем сам процес сипања јер су ми биле потребне обе руке, али нема ту неке велике мудрости. Ако сте икада правили било какве колаче, јасно вам је како изгледа овај корак. Пошто је наш рецепт веома луксузан због високог процента какао бутера, није потребно да таблете буду предебеле. Немојте се повести мишљу да ће вам крајњи производ бити бољи ако је већи/дебљи. У овој тури, ја сам добила пет таблета од наведених састојака.

Смеша изливена у модли
Када сте излили основну смешу у модлу, поспите мало сушених лавандиних цветова одозго. Не претерујте, јер што више цветића ставите сада, више ће их после бити за чишћење каде након купања.


Посуте сушене латице лаванде

Оставите модлу непокривену на собној температури око пола сата. Смеша ће се веома споро стезати, али не брините, тако треба. Након пола сата, преместите је у фрижидер на још око 15 минута. Немојте одмах ставити модлу у фрижидер. Неопходно је да се какао бутер постепено охлади, па се тек онда може пренети на хладније. Нећете убрзати процес, а нећете добити ни сјајну, глатку површину на таблетама.

Та-да! Готове талбете за купање!
Ово може наравно, бити сјајан поклон, а могућности за паковање су многобројне и зависе само од ваше маште. Лепо изгледају у вакум теклици, али и у целофанској кесици са неком шареном машницом. Избор је на вама.


Употреба:

За једно купање, довољна је једна таблета. Бућните је у врућу воду или је полако измрвите под млазом текуће воде док пуните каду. Ово је мој најомиљенији тренутак, када таблета отпушта диван мирис чоколаде, умирујућу лаванду док вам се топи под прстима. Седите у каду и опустите се. Мммм... Уживанција. Препоручујем неку lounge музикицу у позадини и свећу на ивици каде. Препоручујем да таблете искористите у року од годину дана по прављењу.

Опрез: будити пажљиви кад будете излазили из каде, јер ће дефинитивно бити клизава. Можда једина мана овог производа јесте што морате да рибате каду после купања, али са друге стране, сва та хранљива дивота ће остати на вашој кожи, па вам на крају неће бити ни жао ни тешко.

Edit 22.11.2012.
Ана из САД је већ испробала овај рецепт. Погледајте овде како изгледа, а поставила је и још један једноставан рецепт за млечну купку.

14 коментара

  1. Kakav sjajan DIY post!!! Hvala ti, jeste da nemam kadu (tuš kabina), ali imam prijatelje koji poseduju kadu i ovo je tako odličan poklon! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ivana! Da znas, nema tog ko ce odoleti mirisu cokolade i lavande! Smislicu neki DIY i za tusiranje... stay tuned ;)

      Избриши
  2. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=551247214901355&set=a.551246788234731.141098.496046107088133&type=1&theater
    Draga Ksenija,
    evo i mojih sumecih kupki, nadam se da ces uspeti da vidis sliku
    a evo i moje stranice sa mojim proizvodima
    https://www.facebook.com/sunshine.sapuni
    dugo se vec kanim da ti posaljem slike i nekako ne uspevam e evo sad sam nasla vremena.
    Samim tim sto si ti zasluzna za sve moje sapune, jer sam prvi napravila po tvom receptu, a kasnije je bilo ucenja i nadogradjivanja mojih saznanja.

    ОдговориИзбриши
  3. Ksenija, kakva super ideja! Pravi spa uzitak a u kucnoj varijanti. Pozdrav, Goca

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste Goco, u pravu ste. Jedino je malo nezgodno posle ribanje kade, ali nakon ovakvog tretmana, i to mi dodje lakse!

      Избриши
  4. Ksenija,baš si nam nedostajala sa tvojim postovima. Moram da priznam da mi ribanje kade nije nimalo omiljena rekreacija, te bi' radije da ja ovo probam u nekom spa centru.
    Pravi si 'bath master'!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, i ja bih, ali sve pare potrosih na zalihe, pa sad em to moram da istrosim, em nemam para za nesto drugo! Pisem ti za vikend najverovatnije!

      Избриши
  5. Ksenija, this is a lovely home spa product! I love homemade bath treats and will try your recipe today! This is a beautiful gift to make, thank you.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. HI Anna! Thanks for stoping by! Indeed I like this recipe very much myself, excellent treat for cold days.

      Избриши
  6. Obožavam handmade kozmetiku, i čim nabavim potrebne stvari probaću nešto da napravim. Hvala za tutorijal.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Milice, dobrodosla na blog! Ima unazad jos nekih zanimljivih DIY predloga, a planiram ih jos u buducnosti. :)

      Избриши
  7. I made this recipe and it turned out lovely. I tried it in the bath and it was so luxurious. Smelled beautiful and left my skin so soft and nourished. Love it. I will post a picture of it on my blog with a link to your blog so others can see all your great recipes Ksenija! thank you, Anna from USA
    natureshomespa.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. HI Anna! I saw your post! I'll put the link to it, I love when my readers try out my recipes, after all that's what this blog is for, sharing the knowledge and have fun along the way!

      Избриши